Ambachtelijk ijsbereider avond

Opleiding van 1 jaar


Omschrijving

Droom je ervan je eigen ijssalon of tearoom te openen?

In deze opleiding leer je de kneepjes van het vak om met je liefde voor ijs op een professionele manier aan de slag te gaan. Je leert met de juiste grondstoffen kwalitatief ijs maken en zal ontdekken hoe je ijs onder andere kan gebruiken om de lekkerste ijstaarten en ijspralines te creëren.

Daarnaast leer je ook de lekkerste warme en koude nagerechten maken.

Programma

Basis ijsbereiding (36u)

 

Het beroep ijsbereider

•Sector- en beroepsorganisaties

•Tendensen en trends

•Duurzaamheid en lokale economie

Uitrusting van de ijsbereider

•Kledij en PBM’s

•Kleine en grote materialen

•Toestellen en machines

•Innovatie in het ijsatelier

Product- en grondstoffen-kennis

•Producten die een ijsbereider produceert

•Grondstoffen en ingrediënten

•De ecologische voetafdruk verkleinen

•Aroma’s

•Additieven en halffabricaten

•Likeuren en alcohol

•Allergenen

•Bewaren en etiketteren

Basis ijsbereidingen

•Geturbineerde ijssoorten

•Sorbets

•Fruitmixen en purees verwerken in ijs

•Basis afwerking en garnering

Basis Hygiëne en veiligheid (24u) (e-learning + virtual classroom & klassikaal)

 

HACCP en voedselhygiëne

  • onderhoud en reiniging
  • -bacterie- en temperatuursbeheersing
  • EHBO, milieu, brandveiligheid en ergonomie

Ijsspecialiteiten en –taarten (44u)

Beheer en organisatie van het atelier

(Maximaal geïntegreerd in de praktijklessen)

  • Voorraadbeheer
  • Principes van de autocontrolegids
  • FIFO en FEFO
  • Temperatuur: controle en registratie
  • Productieplanning
  • Kostprijsberekening

Praktijk ijsspecialiteiten en -taarten

  • Beslagen en degen
  • Bodems
  • Biscuit
  • Koekjes
  • Vullingen en crèmes
  • Garneringen
  • Amandelwerk
  • Suikerwerk
  • Ijsnougat
  • Marsepein
  • Slagroom - Meringue
  • (eenpersoons-) ijstaarten
  • Afwerkingen
  • Glacages en spiegels
  • Rolfondant
  • Ijspralines
  • Consumptie-ijs (ijs op een stokje, candybars,sandwich, …)
  • ijsdranken (Milkshakes, granita, Frappé’s, ...)
  • ijssoufflés
  • Verpakken en bewaren

Belangrijk! De opleiding vindt plaats op woensdagavond van 18u tot 21u30 op de campus te Ukkel.

Voor wie is deze opleiding bestemd

  • Iedereen die interesse heeft in het product 'ijs' en in deze sector aan de slag wenst te gaan.
  • Bakkers en Chocoladebewerkers die zich verder wensen te vormen.

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist.

Docent

Bijkomende info

  • Lesdagen onder voorbehoud van wijzigingen.
  • De module HCCP is een afwisseling tussen theoretische zelfstudie met virtual classroom en praktijk op de campus.
  • U dient de correcte kledij en veiligheidsschoenen aan te kopen. Deze worden bij de start van de opleiding aangekocht.
  • U hoort zelf wat klein materiaal mee te brengen naar de lessen: klopper, spatel, thermometer, spuitkoppen en spuitzakken. De docent zal dit bespreken tijdens de eerste les.
  • U hoort zelf keukenhanddoeken te voorzien.
  • Tijdens de opleiding wordt er grote aandacht aan voedselveiligheid geschonken. Dit houdt in dat er geen piercings, nagellak, kunstnagels en ringen tijdens de praktische lessen aanvaard worden.
  • De evaluaties van de modules gebeurt door permanente evaluatie met uitzondering van de module HCCP (theoretisch examen)

Getuigschrift

Indien je slaagt voor deze opleiding ontvang je een officieel getuigschrift erkend door de Vlaamse overheid.